Το θέατρο Μπράμα ξεκίνησε τη λειτουργία του αρχικά ως ένας μικρός θεατρικός κύκλος, για να γίνει στη συνέχεια το αντιπροσωπευτικό θέατρο του πολιτιστικού κέντρου της πόλης Γκολενιόφ, δημιουργώντας μια ανεξάρτητη θεατρική ομάδα, πολύ γνωστή στην Πολωνία σήμερα.


 Το θέατρο Μπράμα ιδρύθηκε από τον Ντάνιελ Γιάτσεβιτς και εδρεύει στην πόλη Γκολενιόφ, όπου πολυάριθμες θεατρικές παραστάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα έχουν πραγματοποιηθεί. Για πολλά χρόνια το θέατρο Μπράμα έχει καταφέρει να δημιουργεί και να διατηρεί ένα δυναμικό περιβάλλον στη πόλη. Το Μπράμα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στα πλαίσιά του, μεγάλο αριθμό ανήσυχων και δημιουργικών νέων, των οποίων η ανάγκη για έκφραση των ατομικών τους δεξιοτήτων συγκρούεται με τα στερεότυπα μιας μικρής πόλης όπως το Γκολενιόφ.


 Παρότι το Γκολενιόφ είναι η έδρα του θεάτρου, αλλά και η γεννέτειρα του μεγαλύτερου μέρους των μελών του, τον περισσότερο καιρό το θέατρο περιοδεύει στην Πολωνία και στο εξωτερικό.


 Το θέατρο Μπράμα έχει επίσης έναν ιδιόκτητο θερινό χόρο  στην περιοχή Στσελέβο (Strzelewo), όπου πραγματοποιούνται πρόβες, workshops αλλά και διάφορα καλλιτεχνικά project. Το 2010 επίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση του Γκολενιόφ αποφάσισε να παραχωρίσει στο θέατρο έναν χόρο 10 χιλιόμετρα από την πόλη, στην περιοχή Ντανόβο (Danowo), για τις λειτουργικές ανάγκες του θεάτρου.

 

Η καλλιτεχνική παρουσία του θεάτρου Μπράμα στην Πολωνία αριθμεί ήδη 16 χρόνια (από το 1996). Από τότε εώς σήμερα χιλιάδες άτομα έχουν συμμετέχει στις δραστηριότητες του θεάτρου, δρώντας καταλυτικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του εναλλακτικού θεάτρου στη χώρα, στην προώθηση του θεάτρου γενικότερα και στην συμμετοχή της κοινότητας στις θεατρικές δραστηριότητες και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση.

 

Δύο σημαντικές θεατρικές εταιρίες προήλθαν από τους κύκλους του Μπράμα. Το θέατρο Ξικ (Krzyk που σημαίνει «κραυγή») στην περιοχή Μασέβο (Maszewo) και το θέατρο Theatre w Krzywym Zwierciadle (σπασμένος καθρέφτης στα ελληνικά) στην περιοχή Stepnica. Τα παραπάνω θέατρα πραγματοποιούν δραστηριότητες σε συνεργασία με το θέατρο Μπράμα. Επίσης σκιαγραφούν όχι μόνο τον χαρακτήρα του θεάτρου Μπράμα, αφού και τα δύο εκπορεύονται από την ίδια πηγή, αλλά και τον ευρύτερο χαρακτήρα της πόλης του Γκολενιόφ και των περιχώρων της.